["$2a$05$pVcQ5M\/sF0xuVF2srR8OaesRXR\/ARZt5foWTD4UnSSXMkQH5dMXCK","$2a$05$pVcQ5M\/sF0xuVF2srR8Oag=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Cardiologie pediatrica

Rabdomiosarcom embrionar genian rar - cauză de metastaze cardiace, pericardice și aritmii severe la o adolescentă

Vârtop Andreea ², Petrescu Carmen ¹’², Micșescu-Olah Andrada Mara¹’², Stolojanu Cristiana², Beloia Andreea², Susa Septimiuᶾ, Șteflea Ruxandra¹’², Olariu Cristina¹’², Gafencu Mihai¹’², Doroș Gabriela¹’²

 

(1) Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” Timișoara

(2) Clinica III Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ,,Louis Țurcanu’’ Timișoara

(3) Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș, Timișoara

Scop

Prezentăm un caz extrem de rar de rabdomiosarcom embrionar genian cu metastaze cardiace la o adolescentă.

Material și Metodă

Pacientă în vârstă de 15 ani se prezintă in clinica noastră pentru o formațiune tumorală în regiunea geniană, apărută în urmă cu 5 luni, cu creștere progresivă. CT-ul relevă o tumoră extinsă, care înglobează și artera carotidă, dar fără metastaze pulmonare sau osoase.

Rezultate

Rezultatul histopatologic a fost de rabdomiosarcom embrionar. S-au efectuat investigații complexe, inclusiv CT torace și abdomen, consult cardiologic complet. Clinic cardiac zgomotele au fost asurzite și tahicardice, 138 b/min, cu puls periferic slab și hipotensiune 90/50 mmHg. ECG-ul prezintă hipovoltaj QRS, iar ecocardiografic se decelează tamponadă cu aspect de ,,swinging heart''. Au fost detectate multiple mase tumorale atașate pericardului visceral al ventricolului stâng și drept, cea mai mare dintre ele de 4/5 cm la nivelul ventricolului stâng, care invada și infiltra peretele miocardic. Septul interventricular a fost hipertrofiat și neregulat prin infiltrare tumorală. La nivelul valvei pulmonare, se detectează o masă tumorală de 1.8/1.2 cm aderentă de cuspă si mobilă cu aceasta. Se decelează disfunctie sistolică, Speckle tracking cu valoarea GLS de – 6% si insuficiența mitrală gradul I. S-a efectuat de urgentă pericardiocenteză, cu drenaj de 600 ml lichid sanguinolent, unde au fost prezente celule maligne. A doua zi a dezvoltat pleurezie masivă bilaterală efectuandu-se toracocenteza de urgență. A urmat apoi un episod de fibrilație ventriculară, urmată de stop cardio-respirator, resuscitat cu succes. Datorită recurenței fibrilației ventriculare, s-a inițiat tratament cu Amiodaronă, în urma căruia a dezvoltat pancreatita acută. Conform ghidurilor, nu se implantează defibrilator. Episoadele aritmice după fiecare cură au fost cupate cu Amiodaronă și Propranolol. Deși tratamentul chimioterapic a fost maximal, masele tumorale cardiace cu evoluție inițial în regresie, au continuat să crească și au apărut metastaze osoase și pulmonare, cu evoluție nefavorabilă.

Concluzii

Rabdomiosarcomul embrionar, extrem de rar la copii poate produce metastaze cardiace, cu aritmii severe și evoluție imprevizibilă. Este necesară o echipă complexă în managementul acestor cazuri.

Cuvinte cheie : Rabdomiosarcom embrionar, metastaze cardiace, aritmie

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro