["$2a$05$uzKm\/lNJnHx4QbuTJTlfoexpu3XFh35MajRwr\/t\/t0\/iMYuIMMmmy","$2a$05$uzKm\/lNJnHx4QbuTJTlfog=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Endocrinologie

Evaluarea controlului glicemic la copiii cu diabet zaharat tip 1 in timpul pandemiei COVID-19

Cristina Maria Mihai, Oana Laura Nicola, Georgiana Cocona, Gilda Danilov, Emanuela Nita, Tatiana Chisnoiu

Facultatea de Medicina, Disciplina Pediatrie, Universitatea Ovidius Constanta

SCJU „Sf Apostol Andrei” Constanta, Sectia Pediatrie, Compartimentul Diabet zaharat, boli de nutritie si metabolism

Introducere

Pandemia generata de infectia cu virusul SARS-CoV2 a adus schimbari considerabile in stilul de viata al oamenilor, cum ar fi o activitate fizică mai redusă, modificarea ritmului de somn, dar in acelasi timp a putut duce la o organizare mai atenta a regimului de tip bazal-bolus al insulinei si la respectarea  planului alimentar, in ceea ce priveste pacientii cu diabet zaharat de tip 1, fapt ce se reflecta in controlul glicemic al acestor pacienti.  

Material si metoda

Am efectuat un studiu retrospectiv observational pe un lot de 73 pacienti aflati in evidentele Compartimentului de Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice copii, din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Au fost analizate indicii somato-metrici, necesarul de insulina si valoarea Hemoglobinei glicate inainte si dupa pandemie.

Rezultate

65% din pacienti sunt de sex masculin. Durata medie a diabetului 1 an si 5 luni.  45% din pacienti au prezentat Indicele de masa corporala in crestere. La acesti pacienti familiile lor au declarat ca au observat o crestere in ceea ce priveste numarul de carbohidrati repartizati la mese sau chiar cresterea numarului de gustari. In aceasta perioada au fost raportate mai putine episoade de hipoglicemie, nici un pacient nu a necesitat administrare de Glucagon. 75% din pacienti afirma ca au fost mai preocupati de obtinerea unui control glicemic mai bun pe parcursul pandemiei, utilizand cel putin o data pe saptamana sistemul de telemedicina. Din lotul analizat 85% utilizeaza  un sistem de monitorizare continua a glicemiilor, cu ajutorul caruia am putut evalua controlul glicemic. S-a observat o scadere in ceea ce priveste valoarea HbA1c la lotul analizat intre 0,2-1% comparitiv cu aceeasi perioada a anului precedent.

Discutii

Studiul de fata arata o imbunatatire a controlului glicemic la populatia pediatrica cu diabet zaharat de tip 1 in timpul pandemiei COVID-19. Sunt necesare studii urmatoare pentru a evalua aceasta perioada critica si efectul  pandemiei pe termen lung, asupra dezvoltarii acestor copii.

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro