["$2a$05$Lrcb8ExB3mi\/TQMlhZQOGOPv626LRZG5r3l4hYP1ick4QOL3ztJZG","$2a$05$Lrcb8ExB3mi\/TQMlhZQOGQ=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Medicina Respiratorie

Cauza rară de wheezing persistent la școlar

Oana Mitrașca 1, Paraschiva CHERECHEȘ-PANȚA 1,2, Aurel MARIN3

1. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, Clinica Pediatrie III

2. Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Dpt IX

3. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, secția ORL

Introducere 

Wheezingul este un simptom care apare relativ frecvent la copiii care se prezinta in serviciile de pediatrie. În funcție de simptomele asociate și de vârsta pacientului diagnosticul diferențial cuprinde un spectru mai larg sau mai restrâns de afecțiuni.

Prezentare de caz: 

Autorii prezintă cazul unei fetițe în vârstă de 6 ani cu un istoric de wheezing izolat, cu durata de 2 luni, neresponsiv la tratament. S-a prezentat în clinica noastră pentru wheezing debutat în context noninfecțios, pentru care a primit cu ocazia unor consulturi repetate anterioare  tratament bronhodilatator și antiinflamator topic, ulterior antibiotic și cu glucocorticoizi sistemici. Nu avea istoric sugestiv pentru aspirație de corp străin, fără tuse. Medicația administrată nu a condus la ameliorarea wheezingului. Investigațiile efectuate au cuprins reactanți de fază acută, leucogramă pentru neutrofilie, eozinofilie, evaluare imunologică și a terenului atopic, radiografia și ultrasonografia toracică, test de sudorație, probe funcționale respiratorii bazale și după bronhodilatator. S-a efectuat angio-CT pulmonar care evidentiază corp străin intraluminal în bronșia intermediară dreaptă, motiv pentru care s-a recomandat brohoscopie cu examen histopatologic. Au fost efectuate două astfel de investigații invazive. Examinarea bronhoscopică a relevat o formațiune la nivelul bronșiei drepte, de unde s-au prelevat fragmente bioptice, care la examinarea în microscopie optică și colorații speciale au condus la interpretarea de țesut de granulație, probabil post aspirație de corp străin, cel mai probabil de origine alimentară.

Concluzii

Aspirația de corp străin trebuie luată în calcul ca și diagnostic diferențial al copilului cu wheezing sau/și tuse cronică, chiar în absența unui istoric sugestiv și în prezența unei radiografii toracice normale.

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro