["$2a$05$monUW6f3ACTZaEf4G7EVAuOPpt31adOanYAduvWHBGwugFuvSK2FK","$2a$05$monUW6f3ACTZaEf4G7EVAw=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Neonatologie

Etiologie rară a empiemului subdural la nou-născut

Autori: Guţă Oana1, Carasava Laura1,2, Becheanu Cristina1,2, Păcurar Daniela 1,2

1 Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, București

2 Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București

Introducere: Pasteurella Multocida este o bacterie gram negativă care se găsește în mod comensal la nivelul cavității orale a pisicilor, dar poate fi izolată și din tractul respirator și gastro-intestinal al altor specii de animale. Cea mai frecventă infecție descrisă la om este cea a țesutului subcutanat apărută post-mușcătură de pisică.

 

Obiectiv: Vom prezenta un caz grav al infecției diseminate cauzate de Pasteurella Multocida la nou-născut.

 

Materiale și metode: Raportăm un caz de empiem subdural cauzat de Pasteurella Multocida prin zgârietură de pisică la un nou-născut, admis în departamentul de pediatrie al SCUC “Grigore Alexandrescu” în iunie 2020 și complicațiile neurologice asociate infecției.

 

Descriere caz: Nou-născut în vârstă de 15 zile, anterior sănătos, a fost adus la Unitatea de Primiri Urgențe din cauza febrei debutate cu 5 zile anterior prezentării. Afirmativ, cu 24 de ore anterior apariției febrei, a fost zgâriat la nivelul scalpului de pisica familiei, pisică crescută în apartament și vaccinată. La examinarea clinică pacientul era echilibrat cardio-pulmonar, dar se observă stare generala mediocră, icter sclero-tegumentar şi multiple plăgi prin zgârietură la nivelul scalpului frontal și parietal cu exprimare de conținut alb-galbui de la nivelul pustulelor formate. Investigațiile de laborator au decelat sindrom inflamator biologic marcat și s-a ridicat suspiciunea de Sepsis neonatal tardiv. Sub tratament empiric cu Meronem și Cefuroxim pacientul cunoaște ameliorare clinică cu remisia febrei. Ulterior cultura obținută din puroiul exteriorizat revine pozitivă pentru Pasteurella Multocida,  motiv pentru care se adaugă schemei de tratament și Azitromicină conform antibiogramei. Evoluția este aparent favorabilă, dar febra reapare după 24 de ore. S-a efectuat Ecografie transfontanelară care a evidențiat prezența unei colecții intracraniene subdurale drepte. CT-ul cerebral a descris existența unui empiem cerebral drept. S-a intervenit neurochirurgical în regim de urgență pentru evacuarea colecției intracraniene, iar ulterior au survenit  multiple intervenții chirurgicale pentru drenaj cu complicații de material osos, herniere corticală și hidrocefalie.

Concluzie:  Pasteurella Multocida este cel mai frecvent asociată cu infecții cu caracter ușor, localizate, în timp ce complicațiile severe sunt rare. Acestea au fost descrise  cel mai adesea la nou-nascuți și sugari prin plăgi zgâriate sau mușcate la nivel cranian sau cervical.

 

Cuvinte cheie: nou-născut, sepsis, empiem subdural, Pasteurella Multocida, complicații neurologice

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro