["$2a$05$m\/Ift8w7MTVwhjJf\/WCUWefm8jZG8XsI5\/2eaHjImmUSZ8XKqhiGm","$2a$05$m\/Ift8w7MTVwhjJf\/WCUWg=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Genetica

Genomica în practica pediatrică - prezent și perspective în România

Autori. Bembea Marius1,2) Iuhas Oana2), Kozma Kinga1,2), Petcheși Codruța1), Bembea Dan3), Jurca Claudia 1,2)

 

1) Facultatea de Medicină și Farmacie, Universitatea din Oradea, Romania

2) Spitalul Clinic Municipal dr ”Gavril Curteanu” Oradea

3) Student,  Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca, Romania

Abstract

Suntem contemporanii unei noi ere în medicină  - era genomică. Totul a început în urmă cu 20 de ani, odată cu prima secvențiere a genomului uman (2001). Într-o perioadă de numai 2 decenii s-a dezvoltat capacitatea de a secvența, rapid și ieftin, genomuri întregi, într-un ritm și o acuratețe de neimaginat la începuturile ei. Această neașteptată oportunitate a produs schimbări majore în cercetarea biomedicală, în practica clinică dar și în domeniul public, academic sau industrial. Numeroase exemple, din întreaga lume, demonstrează beneficiile uriașe pe care le poate aduce cercetarea genomică pentru pacienți, societate și economie.

Cum s-a poziționat România față de această uriașă provocare biomedicală? De ce, din nou, am rămas de căruță? Ce putem face ca beneficiile acestor noi tehnologii și aplicații practice să fie utile și pacienților din România la fel ca celor din întreaga Europa?

Autorii sugerează câteva recomandări care ar putea fi un punct de pornire în elaborarea unei strategii naționale pentru aplicațiile genomicii în practica clinică.

uvinte cheie: genomica, genetica clinică, testare genetică, secvențiere

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro