["$2a$05$QkdXwfi9JdD1IWsbheDwm.luI5z1IK6NyXPZwKt.NJ.G.puSCwujC","$2a$05$QkdXwfi9JdD1IWsbheDwmA=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Hemato-Oncologie

Gliomul - cauză rară de varsături la sugar

Smădeanu Roxana¹,², Rădulescu Raluca¹

¹ Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, București

² Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, Bucureşti

GLIOMUL - CAUZĂ RARĂ DE VĂRSĂTURI LA SUGAR

 

Autori: Smădeanu Roxana¹,², Rădulescu Raluca¹

¹ Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, București

² Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, Bucureşti

 

Introducere: Glioamele reprezintă majoritatea tumorilor primare de la nivelul parenchimului cerebral. Termenul de “gliom” se referă la acele tumori care au particularități histologice similare cu celulele gliale (astrocite, oligodendrocite, celule ependimale). Fiecare dintre aceste tipuri diferențiază neoplasme cu diferite grade de agresivitate.

Obiectiv: Autorii iși propun să atragă atenția asupra unei cauze rare de vărsături la sugar.

Material si metode (prezentare de caz): Prezentăm cazul unui sugar de sex feminin în vârstă de 2 luni, fost prematur, internat in mai 2021 pe secția Pediatrie a SCUC “Grigore Alexandrescu” pentru vărsături și somnolență, cu debut în urmă cu 24 ore anterior internării. Clinic la internare asociază tegumente palide si strabism divergent alternant. Investigațiile evidențiază anemie hipocromă normocitară (Hb 8.1 g/dl) hiperregenerativă (reticulocite 3.4%), sideremie normală (68 mcg/dl), fără sindrom inflamator. La câteva ore de la internare se efectuează consult neurologic. Într-o primă etapă a intrat în discuție o posibilă accentuare a unui reflux gastro-esofagian fiziologic, motiv pentru care se modifică dieta cu formulă de lapte reconstituită în apă de orez. În primele zile de la internare se mențin somnolența și regurgitațiile/vărsăturile. Valorile hemoglobinei fiind în scădere, fără semne evidente de hemoliză, se efectuează transfuzie de masă eritrocitară izogrup izoRh. La analizele de control post-transfuzional se constată scăderea marcată a hemoglobinei, iar starea generală devine influențată, prezintă paloare marcată, iar fontanela anterioară este în tensiune. Se efectuează ecografie transfontanelară ce decelează proces expansiv intracranian. Se efectuează CT cranian cu substanță de contrast ce ridică suspiciunea unui carcinom de plex coroid drept cu sângerare masivă prezentă. Este transferată pe secția Neurochirurgie unde se practică excizia formațiunii tumorale cu margini de siguranță. Se efectuează post-operator IRM cerebral – suspiciune de tromboză de sinus transvers stâng – care este urmat de CT cerebral pentru evidențierea țesutului tumoral restant. Acesta din urma confirmă tromboza de sinus transvers si sagital stâng și posibilitatea existenței unui rest tumoral. Aspectul histopatologic al biopsiei pledează pentru o proliferare celulară malignă de tip rabdoidă/teratoidă atipică, fără a putea exclude un glioblastom sau o tumoră supratentorială embrionară. Testele de imunohistochimie susțin diagnosticul de gliom de grad înalt. Se transferă la Spitalul Fundeni pentru stabilirea conduitei terapeutice.

Concluzii: Tumorile cerebrale la sugar reprezintă o provocare diagnostică si terapeutică și chiar dacă sunt entități rare trebuie avute în vedere la pacientul cu vărsături.

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro