["$2a$05$qZL71PFpXy4vym6aEe3gQuN4QngS3WxIMGVbv6VO23OAyMCAaBotG","$2a$05$qZL71PFpXy4vym6aEe3gQw=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Dermatologie pediatrica

Dermatita seboreică infantilă - formă severă la un sugar

Laura Olăroiu, Ioana Oprescu, Adriana Diaconeasa, Cristina Becheanu

Laura Olăroiu - Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, București.

Ioana Oprescu - Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, București.

Adriana Diaconeasa - Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, București.

Cristina Becheanu - Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București.

2. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București

Introducere: Dermatita seboreică este o reacție inflamatorie tegumentară, debutând, cel mai frecvent, până la vârsta de 3 luni. Clinic, se manifestă prin plăci eritematoase acoperite de scuame grase, gălbui, localizate la nivelul capului, cervical, axilar și fesier. Rareori, eritemul se poate extinde către eritrodemie generalizată.

Metode: Raportăm aspectul clinic inițial și în dinamică al unui caz rar de dermatită seboreică –formă severă, internat în clinica de pediatrie a S.C.U.C. „Grigore Alexandrescu” pentru  febră și aspect tegumentar tipic pentru ihtioza lamelară.

Descrierea cazului: Sugar în vârstă de o lună și trei săptămâni, se internează pentru cruste seboreice la nivelul scalpului și frunții, descuamări generalizate în placarde, sângerări la nivelul plicilor și eritem inghinal eroziv, cu debut de 7 zile, la care asociază febră. Aspectul inițial orientează diagnosticul către ihtioză congenitală –forma lamelară, ulterior, pe baza istoricului, investigațiilor și evoluției, este confirmat diagnosticul de dermatită seboreică cu eritrodermie secundară și suprainfecție bacteriană (Stafilococ auriu meticilino-sensibil, Klebsiella pneumoniae) și fungică (Candida albicans).

Particularitatea cazului: Dificultatea stabilirii diagnosticului unei dermatite seboreice suprainfectate cu aspect clinic inițial tipic pentru ihtioza congenitală, precum și evoluția rapid favorabilă prin hidratarea tegumentului și inițierea terapiei sistemice cu antibiotice și antifungice.

Concluzii: Importanța decelării precoce a elementelor clinice cutanate în diagnosticarea unei dermatite seboreice, precum și în managementul terapeutic adecvat pentru evitarea complicațiilor.

Cuvinte cheie: dermatită seboreică suprainfectată, sugar, eritrodermie, ihtioză.

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro