["$2a$05$\/iJhbizhLnqNVYMR6K8SW.dG1AEhJiSvQwx7Q\/L8El9ieIqj2tAoq","$2a$05$\/iJhbizhLnqNVYMR6K8SWA=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Cercetare în pediatrie

Rinita cronică – o problemă majoră în rândul adolescenților

Șerban Rebecca-Cristiana1, Șelaru Elena-Loredana2, Nedelcuță Ramona-Mihaela3, Dumitrescu Florentina4, Gheonea Cristian5

Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova1, Spitalul Clinic Județean de Urgență Pius-Brînzeu Timișoara2, UMF Craiova, Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova3,5 Spitalul Clinic de Boli Infecțioase si Pneumoftiziologie Victor Babeș Craiova4

Introducere

Rinita cronică reprezintă inflamația mucoasei nazale, care persistă mai mult de 10 zile . În populația sub 20 de ani , aceasta prezintă etiologie alergică în 75% din cazuri și non-alergică în restul de  25%.

Rinita cronica alergică este una dintre cele mai importante probleme de sănătate la copii și adolescenți, datorită afectării calității vieții, precum și datorită statusului alergic și inflamator al acesteia.

 

Materiale și metode

În realizarea acestui studiu retrospectiv, am inclus 24 de pacienți diagnosticați cu rinita cronică. Pacienții incluși în studiu au fost adolescenți , spitalizați pentru inflamația persistentă la nivelul mucoasei și tratați în cadrul Clinicii de Pediatrie a Spitalului Filantropia pe parcursul a 7 ani.

Materialul biologic a fost  obținut prin biopsia mucoasei nazale, urmând că acesta să fie analizat din punct de vedere histopatologic.

 

Rezultate

Analiza histopatologică a arătat modificări specifice inflamației cornice cu localizare nazală. În 8 cazuri diagnosticul de Astm a fost asociat.

 

Concluzii

Prezența limfocitelor CD20 și CD8 este ascociata rinitei, iar CD138 și eozinofilele MBP fiind specifice asocierii cu astmul bronșic.

Cuvinte cheie: rinita cronică, astm bronșic, CD-cluster de diferențiere, MBP- protein bazice majore.              

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro