["$2a$05$hZ11BP9yjOJogzUL5\/Et8uAVrlSDnmVf3ub2LG2iRHHGCDOMHxa0m","$2a$05$hZ11BP9yjOJogzUL5\/Et8w=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Varia

Cauză rară de rabdomioliză la copil

Bucur- Andronache Maria Antonia, Bunea Mihaela,  dr. Ion Gabriela, dr. Ciocea Bogdan

Bucur- Andronache Maria Antonia, Bunea Mihaela,  dr. Ion Gabriela, dr. Ciocea Bogdan

Termenul de” rabdomioliza” defineste un sindrom clinico-biologic, cu risc potential  vital, secundar lizei fibrelor musculare striate scheletice,  rezultand  eliberarea mioglobinei in circulatia generala si in urina. Comporta un  risc crescut de a dezvolta injurie acuta de rinichi daca nu este recunoscut si tratat promt. A fost descris pentru prima data in anul 1941  sub denumirea de “Crush syndrome” de catre Bywaters si Beall. Etiologia este variata: zdrobire sau compresie musculara, electrocutie,  ischemie prelungita, efort fizic intens, infectii, crize convulsive prelungite, ingestia unor medicamente/droguri, hipertermie maligna.

Prezentam cazul unui adolescent in varsta de 17 ani internat in clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic de Urgenta pentru copii “Grigore Alexandrescu”, anterior diagnosticat cu tetrapareza spatica si hidrocefalie cu sunt ventriculo-peritoneal, care se prezinta in camera de garda pentru hematurie macroscopica, mialgii si slabiciune musculara, cu debut acut de 24 ore. In  evolutie asociaza  hiperpigmentare periorbitala si la nivelul coatelor.  In urma investigatiilor paraclinice se deceleaza o valoare foarte crescuta a creatinfosfokinazei (44000 UI/l), insotita de citoliza hepatica importanta si mioglobinurie severa (150000 mcg/l).  Analizele mai releva si prezenta anticorpilor Ig G impotriva COVID 19, in contextul in care pacientul nu a prezentat niciodata simptomatologie sugestiva pentru infectia SARS-COV2.  Se ridica suspiciunea de  dermatomiozita  secundara infectiei  SARS-COV2  si se recolteaza  profilul de miozite  care identifica prezenta anticorpilor anti Mi2 alfa si anti Mi2 beta. Pentru confirmare  se practica biopsie musculara. In urma tratamentului agresiv de rehidratare si a administrarii de corticoterapie si  imunoglobuline intravenos, rabdomioliza se remite, insa deficitul motor se agraveaza  prin afectarea centripeta a musculaturii striate.

Particularitatea acestui caz consta in incadrarea sindromului de rabdomioliza in diagnosticul de Dermatomiozita cu debut acut, posibil secundar infectiei cu SARS-CoV-2 , la un pacient cu tare neurologice si musculare, cu evolutie clinica nefavorabila in ciuda remiterii paraclinice a rabdomiolizei dupa tratament cu corticoterapie si imunoglobuline intravenos.

Va multumim!

Prezentarea este destinata prezentarii unui poster.

 

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro