["$2a$05$bpFz3RDBEtRJOVzhZSbhuuQQrG4wP5bwuyeyWN080LqVasMPQNlT.","$2a$05$bpFz3RDBEtRJOVzhZSbhuw=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Boli Infecțioase

SINDROMUL INFLAMATOR MULTISISTEMIC POST INFECTIE COVID – O PROVOCARE PENTRU PEDIATRU

Iancu Mirela Silvia*^, Ghiorghiu Ioana Adriana*^, Zamfirescu Andrei*^, Davitoiu Ana-Maria*^, Spatariu Luminita Elena*^, Plesca Doina Anca*^

* Disciplina Pediatrie, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, Bucuresti

^ Spitalul Clinic de Copii Dr Victor Gomoiu, Bucuresti

Introducere

Dupa prima raportare la copil a unui sindrom inflamator multisistemic asociat cu infectia cu SARS-CoV-2 si stabilirea unei definitii de caz in Marea Britanie de catre Colegiul Regal de Pediatrie la 1 Mai 2020, afectiunea a fost intalnita in numeroase tari. Totusi, pe langa cazurile pediatrice initiale, cu stare critica, s-a evidentiat un spectru mult mai larg al afectiunii inflamatorii la copil. Obiectivul prezentarii este sa sublinieze complexitatea acestei afectiuni, dificultatea stabilirii diagnosticului precum si a tratamentului.

Material si metode

Lucrarea rezulta din experienta unor medici care au tratat si urmarit cazuri de MIS-C/PIMS internate in Clinica de Pediatrie de la Spitalul Clinic de Copii Dr Victor Gomoiu in anul 2020. Sunt subliniate doar punctele cheie din etapa stabilirii diagnosticului precum si particularitatile de tratament la acesti copii, oferind auditoriului notiunile esentiale, utile in practica curenta.

Concluzii

Pandemia nu s-a incheiat. Cresterea numarului de imbolnaviri la copil va duce, probabil, din nou, la aparitia cazurilor de MIS-C/PIMS. Afectiunea are un spectru clinic variat, nu exista un criteriu de diagnostic care sa valideze boala si exista si mai multe definitii ale bolii. Este nevoie de un laborator bine dotat, de o echipa multidisciplinara care sa stabileasca diagnosticul pentru ca apoi sa aplice corect un tratament rar si scump, dar vital, imunoglobulinele. In plus, toate acestea trebuie efectuate prompt, pentru a reduce riscul afectarii si sechelelor cardiace. Toate acestea sunt argumente pentru a considera in continuare sindromul inflamator multisistemic post COVID o provocare pentru pediatru.

Cuvinte cheie: MIS-C, PIMS, COVID 19, copil

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro