["$2a$05$cOCsk431G4JvqzADclP2FOUJnSvHDN78aDM\/52IOtjMkUYnIuoNGi","$2a$05$cOCsk431G4JvqzADclP2FQ=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

PERSPECTIVE TERAPEUTICE ÎN BOALA FICATULUI GRAS NON-ALCOOLIC LA COPIL

Trandafir Laura Mihaela

Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”, Facultatea de Medicină, Disciplina Pediatrie, Iași

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria”, Secția Clinică III Pediatrie, Iași

Introducere: Creșterea alarmantă a obezității în rândul copiilor și adolescenților a determinat și creșterea prevalenței bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) la această vârstă. Spectrul afectării hepatice în NAFLD variază de la steatoza simplă la steatohepatita definită de prezența alături de steatoză, de necro-inflamație și/sau fibroză, care poate evolua către ciroză și chiar hepatocarcinom pe termen lung.

Obiectiv: Prezentarea principalelor posibilități terapeutice ale NAFLD care urmăresc prevenirea progresiei bolii hepatice alături de tratarea comorbidităților metabolice: obezitate, insulino-rezistență, diabet zaharat de tip 2, dislipidemii.

Material și metode: Am studiat literatura actuală privind noile strategii terapeutice a bolii ficatului gras non-alcoolic la copil și adolescent. Caracterul dinamic al cercetărilor în acest domeniu se reflectă în numărul tot mai mare de articole și publicații recente.

Rezultate: Elaborarea unor strategii terapeutice adecvate pentru copiii și adolescenții cu NAFLD reprezintă o prioritate a sistemelor de sănătate la nivel mondial. Chiar dacă schimbarea stilului de viață prin dietă, activitate fizică și scădere ponderală reprezintă o verigă importantă a managementului pacienților cu NAFLD, tratamentele alternative care vizează principalii factori patogeni, cum ar fi rezistența la insulină, dislipidemia, axa intestin-ficat și microbiota intestinală, stresul oxidativ și căile pro-inflamatorii, sunt intens cercetate în prezent.

Concluzie: În prezent se consideră că NAFLD este cea mai frecventă afecțiune hepatică, direct corelată cu “epidemia” actuală de obezitate. Datele din literatură arată că sunt relativ puține studii care susțin idea că dieta ca monoterapie la copiii diagnosticați cu NAFLD ameliorează histologia hepatică. Astfel, noile abordări terapeutice ar putea adăuga o piesă importantă în cunoașterea patologiei complexe a NAFLD pediatrice și în stoparea progresiei bolii la această vârstă.

Cuvinte cheie: boala ficatului gras non-alcoolic, tratament, obezitate, copil

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro