["$2a$05$SAM\/3r\/jbCfM2fVOvp7w1.ihuOXeYlt9354pbsbaFUUiar9tTRuLy","$2a$05$SAM\/3r\/jbCfM2fVOvp7w1A=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Nefrologie

SINDROMUL NEFROTIC…THE DARK SIDE OF THE MOON

 Cristina Stoica (1,2),  Adrian Catalin Lungu(1),  Ovidiu Constantin Limoncu (1), Anca Elena Marin(1),  George Claudiu Costea(1) 

(1)  Sectia Nefrologie Pediatrica Institutul Clinic Fundeni Bucuresti

(2)  UMF “Carol Davila” Bucuresti

      Descris de peste un secol, multe elemente fiziopatologice ale sindromului nefrotic rămân încă nedescifrate. Evoluția tehnicilor de secvențiere genică a adus informații importante referitor la etiologia unor forme de sindrom nefrotic, însă în continuare există cazuri idiopatice. Introducerea corticoterapiei a avut un rol primordial în reducerea morbidității și mortalității sindromului nefrotic, ulterior fiind introdusă și imunosupresia non-steroidiană. Cu toate acestea, unele cazuri nu răspund complet la terapia cunoscută în prezent, fiind o certitudine necesitatea continuării cercetărilor științifice în domeniul podocitopatiilor. Rolul biopsiei renale și a tehnicilor de morfopatologie, alături de tehnicile de secvențiere de tip NGS capătă o importanță tot mai mare în practica curentă, devenind tot mai accesibile. Chiar și așa, pentru moment etiologia multor cazuri rămâne idiopatică, un veritabil „dark side of the moon”.

 

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro