["$2a$05$uRayrjEiPPwc3Y84BPUesO4cDnrs\/JPcLYMRfJh\/rbY5KDObeOlVO","$2a$05$uRayrjEiPPwc3Y84BPUesQ=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Cardiologie pediatrica

AFECTARE MIOCARDICĂ POST INFECȚIE COVID 19 - CONSIDERAȚII PE MARGINEA UNUI CAZ CLINIC

Muntean Iolanda

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade”, Institutul de urgență pentru boli cardiovasculare și transplant, Clinica Cardiologie II Copii,  Târgu-Mures, Romania

Covid-19 este o boală infecțioasă cauzată de virusul SARS-Cov-2, cu tropism în special la nivelul țesutului pulmonar, cardiac, gastro-intestinal și renal.

Afectărea sistemului cardio-vascular în infecția SARS-Cov-2 este determinată de cantitatea de virus inoculat, magnitudinea răspunsului imun al gazdei, și de prezența comorbidităților. Mecanismul fiziopatologic al injuriei miocardice este heterogen și include fie invazia directă virală a miocardului, fie afectarea indirectă prin citokinele inflamatorii, hipoxemie, tromboză micro- și macrovasculară. Sindromul inflamator multisistemic la copil (MIS-C) este o complicație severă a infecției Covid-19, cu  implicare a sistemului cardiovascular în 80-100% din cazuri. Injuria miocardică este mediată imun, și se datorează ”furtunii de citokine”. Afectarea sistemului cardiovascular se transpune în fenotipuri clinice de tipul miocardită acută, pericardită, insuficiență cardiacă, șoc, aritmii, sindrom coronarian secundar anevrismelor coronariene. Aceste fenotipuri clinice se pot identifica prin teste de laborator (markeri cardiaci: troponina I, NT-proBNP) și paraclinice (ecocardiografie, electrocardiogramă, rezonanță magnetică nucleară, biopsie endomiocardică). Statusul hiperinflamator se obiectivează prin markeri inflamatori (proteina C reactivă, procalcitonină, feritina, IL-6) și markeri ai coagulării (D-dimeri). Tratamentul se bazează pe imunoglobulină, corticoterapie, iar în cazuri refractare, inhibitori de interleukină. Asociat se indică tratamentul insuficienție cardiace și al aritmiilor.

Prezentăm cazul unui adolescent diagnosticat cu sindrom inflamator multisistemic post infecție SARS-Cov-2, cu afectare cardiacă, hepatică și renală. Fenotipul clinic al afectării cardiace a fost heterogen, de miocardită acută, insuficiență cardiacă, aritmie, cu aspect ecocardiografic de cardiomiopatie dilatativă, cu fracție de ejecție sever depreciată. În ciuda tratamentului imunosupresor, anticoagulant și de susținere cardiacă, evoluția afectării cardiace a fost staționară, cu menținerea disfuncției sistolice severe a ventriculului stâng. Deși disfuncția hepatică și renală s-a remis, prognosticul pacientului este rezervat, cu perspectiva includerii pe lista de transplant cardiac.

Cuvite cheie: Covid-19, afectare miocardică, copil

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro