["$2a$05$SJsCaSJ0GtGcXkQTK4589OibwpvM2XFURAhh\/\/LJsQ7QC4i7qkVdm","$2a$05$SJsCaSJ0GtGcXkQTK4589Q=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Gastroenterologie-Nutriție

PARTICULARITĂŢI ÎN ÎNGRIJIREA COPILULUI SUPUS ENDOSCOPIEI DIGESTIVE

Mihaela Caliţa, Ionuț Mădălin Troponete

Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Clinica Gastroenterologie, Laborator Endoscopie Digestivă Intervențională,

Endoscopia digestivă  pediatrică este o abordare bine stabilită și integrată pentru diagnosticarea și gestionarea tulburărilor digestive la copii. Este o explorarea sigură și eficientă, cu toate acestea, sunt cunoscuți anumiți factori care cresc riscul de apariție a evenimentelor adverse intra și postprocedurale.

Datele publicate sugerează că rata generală a complicațiilor în timpul gastroscopiilor este de 2%, (probleme respiratorii și sângerări), iar în timpul colonoscopiei de 1% (sângerări și perforații în timpul polipectomiei).

Rolul asistentului medical în endoscopie

În general, asistenții medicali care lucrează în endoscopie digestivă au două roluri principale: asistarea endoscopistului în timpul procedurilor și îngrijirea specializată a pacientului înainte, în timpul și după procedură:

Anteprocedural: obținerea consimțământului informat, obținerea istoricului medical al copilului (alergii, tulburări de coagulare), evaluarea acestuia și pregătirea pentru procedură, oferă explicații familiei cu privire la așteptările legate de explorare, pregătirea sălii de endoscopie cu echipamentele și accesoriile potrivite;

Intraprocedural: participarea alături de medicul endoscopist, dar și de medicul anestezist, participă activ la prevenirea infecției și asigurarea calității explorării, monitorizarea constantă a semnelor vitale, sprijină pacientul în menținerea confortului;

Postprocedural: participă la transferul pacientului în camera de recuperare,  continuă cu activități de reprocesare a echipamentelor și dispozitivelor endoscopice

Pregătirea pacienților pediatrici și familiilor acestora pentru explorarea digestivă

Se recomandă ca pregătirea să înceapă devreme și să fie furnizate suficiente informații pacienților și familiilor acestora, fapt ce permite efectuarea procedurii fără dificultăți și cu rezultate bune. Părinții și copiii își exprimă adesea anxietatea cu privire la separarea lor în timpul explorării; astfel, prezența părinților este esențială în timpul perioadei educaționale pre-procedură.

Obținerea consimțământului informat

Obținerea consimțământului informat este un pas inițial important, precum și furnizarea pacientului și a familiei a informațiilor despre indicațiile, avantajele, riscurile și complicațiile procedurii, alternativele la procedură  (dacă nu poate: fi efectuată) și prognosticul copilului dacă tutorele legal refuză investigația.

Un membru al echipei, cel mai frecvent medicul endoscopist are rolul de a explica procedura, ce se va întâmpla înainte, în timpul și după procedură, cu detalierea riscurilor și posibilelor complicații.

Informațiile din consimțământ trebuie redate într-un limbaj simplu, clar, concis și avizate de un expert în sănătate.

Există și excepții, când procedura se face fără consimțământ informat, una dintre acestea se referă la endoscopia digestivă efectuată de urgență, când prelungirea timpului este compatibilă cu viața pacientului.

După examinare, timp de 24 de ore pacienții și familia trebuie să aibă acces direct la sfaturi din partea unui membru al echipei, în caz de apariție a complicațiilor.

Deoarece atât gastroscopia cât și colonoscopia pediatrică sunt explorări ce pot crea disconfort copilului, se recomandă efectuarea acestora sub sedare profundă cu propofol, pentru creșterea satisfacției în timpul și post-procedură.

Restricții alimentare și recomandări

Sunt concepute pentru o bună vizualizare a mucoasei tubului digestiv și pentru a minimiza volumul de acid gastric în momentul sedării, astfel sugarilor ar trebui să li se ofere lichide limpezi (inclusiv lapte matern) cu până la 2-3 ore înainte de sedare, pentru a evita deshidratarea.

Sugarii sub 6 luni pot primi formule de lapte până la 4-6 ore și lichide limpezi cu până la 2 ore înainte de sedare. Pentru pacienții cu vârsta mai mare de 6 luni, alimentele solidele sunt interzie  timp de 6-8 ore înainte de explorare/sedare.

Pentru colonoscopie este necesară o pregătire specială, prin ingestia unei soluții purgative, deoarece intestinul gros al copilului trebuie să fie complet gol pentru ca procedura să aibă succes.

Prima doză este administrată cu o zi înainte de explorare (după amiaza), iar cea de-a doua în ziua examinării, astfel încât, să se finalizeze cu 4-5 ore înainte de colonoscopie, timpul de administrare al fiecărei doze fiind de 2-3 ore.

Procedura durează de obicei între 20 și 30 de minute, iar timpul poate varia în funcție de patologie.

Sedarea și monitorizarea pacientului

Scopurile sedării sunt confortul maxim pentru pacient și echipă, amnezia și pierderea anxietății. Este necesar un minim de 2 asistenți. Un asistent susține căile respiratorii, evaluează semnele vitale și administrează medicamentele, în timp ce altul prelevează biopsii sau participă la alte terapii endoscopice.

Monitorizarea postprocedură este continuată, în special pentru sugarii mici pentru următoarele 15-30 de minute, în camera de recuperare sau în secție, cu poziționarea acestora în decubit lateral.

Lichidele sunt permise la 1 oră după terminarea endoscopiei.

Complicațiile

Endoscopia simplă efectuată în scop diagnostic, inclusiv biopsierea mucoasei, conferă foarte puține complicații. În timpul procedurii, desaturarea sub 90% apare la aproximativ 10% dintre copii, dar administrarea oxigenului pe canulă nazală este suficientă pentru echilibrare.

Complicațiile majore la copii au fost perforația intestinului și hemoragia, apărute în timpul sau după proceduri terapeutice.

Complicațiile minore sunt greață, hipoxemie tranzitorie și odinofagie tranzitorie.

Bacteriemia poate să apară în urma unor proceduri endoscopice terapeutice, cum ar fi dilatarea, scleroterapia prin injectare sau gastrostoma endoscopică percutană (PEG).

            Din fericire, complicațiile care rezultă din diseminarea bacteriilor endogene sunt mai puțin frecvente, iar endocardita infecțioasă este o complicație extrem de rară.

Concluzii

Având în vedere, că o asistentă medicală oferă asistență de primă linie pentru fiecare pacient pediatric și familia acestuia în ceea ce privește dieta, administrarea medicamentelor și pregătirea periprocedurală, rolul acesteia poate fi crucial pentru pregătirea tractului digestiv al pacienților. Educația asistenților medicali poate fi o strategie utilă pentru îmbunătățirea indicatorilor de calitate în endoscopia digestivă, precum și pentru înțelegerea și importanța acesteia.

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro