["$2a$05$j6jGwKM5wWtlbW7xm4ZKPOBF5oKskwatlpgXy9VznEdBNrEFlo7WO","$2a$05$j6jGwKM5wWtlbW7xm4ZKPQ=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Rabdomiomul cardiac - probleme de diagnostic prin ecocardiografie fetala si postnatală

Alexandru Grigore Dimitriu(1),Lavinia Dimitriu(2), Maria Stamatin(1)

1.Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T.Popa” Iași

2 Centrul Medical Medex Iași

Introducere. Tumorile cardiace sunt rareori simptomatice și pot fi evidențiate la fetus doar când dimensiunea și poziția acestorau interferează cu hemodinamica intracardiacă; tumorile pot fi detectate prin screening-ul fetal din primele luni de gestație sau prin ecocardiografie(echo) fetală efectuată pentru anomalii cardiace congenitale suspectate.        

Scopul lucrarii: Prezentarea unor probleme de diagnostic ale rabdomiomiomului cardiac prin echo fetală și postnatală.

Material și metodă. Pacienți(pts):8 nou-născuți, cu greutate normală la naștere,scor Apgar 8-9, la care au fost evidențiate prin echo fetală tumori intracardiace, care au fost confirmate prin echo efectuată în primele 14 zile postnatal, dintre care la 2 pts au fost evidențiate și prin echo fetală.

Rezultate. Echo fetală a evidențiat: 3-4 mase intracardiace, bine circumscrise, rotunde și / sau ovalare, hiperecogene în comparație cu structura cardiacă normală, cu diametrul 6-12 mm, localizate în septul interventricular și peretele posterior a ventriculului stâng, fără obstrucția tractului de ieșire din VS și sugerând diagnosticul de rabdomiom cardiac. Examen clinic postnatal:prezența unui suflu sistolic cardiac;alte investigații:aspect ECG corespunzătoar vârstei; cardiomegalie. La 2 pacienti cu greutate normală la naștere,fără suferință perinatală, în perioada de sugar și copil mic au survenit manifestări clinice de suferință neurologice și precoce convulsii, care au orientat spre diagnosticul de scleroza tuberoasa Bourneville, necesitand terapie specifică.         Ex.clinic cardiologic a evidentiat doar un suflu sistolic parasternal st,absența suferinței cardiace majore. In evoluție nu s-a remarcat apariția unor leziuni cutanate,ex.echo evidențiind o involuție ușoară a dimensiunilor tumorilor cardiace, dar fără dispariția lor completă,menținerea dezordinilor neuropsihiatrice semnalate.

Concluzie. Screening-ul echografic fetal și echo fetală la vârsta mai înaintate ale sarcinii, pot evidenția prezența tumorilor cardiace, în principal rabdomioame, care necesită confirmare prin echo postnatală. Monitorizarea acestor tumori în uter și postnatal prin echo permite detectarea precoce a eventualelor tulburări obstructive, sau semne de suferință cardiacă severă care pot necesita intervenție chirurgicală cardiacă precoce.

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro