["$2a$05$aiQpyL6yWFhH5Wv3WSm.RuxhMUAaaGXXSeQpNDJVG.vLeJfuFCWee","$2a$05$aiQpyL6yWFhH5Wv3WSm.Rw=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Nefrologie

Noi aborbări de diagnostic la pacienții cu sindrom poliuro-polidipsic

Diana-Andreea Ciorteaa,b,*,  Miruna-Patricia Dragostina,b, Aurelian-Dumitrache Anghele a,b Aurel Nechitaa,b

a Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați, Facultatea de Medicină și Farmacie

b Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sf. Ioan” Galați

Introducere

Stabilirea diagnosticului și etiologiei exacte a sindromului poliuro polidipsic este crucială pentru pacienții pediatrici, deoarece aceștia reprezintă o categorie vulnerabilă, în cazul inițierii tardive a tratamentului specific. În prezent, standardul de aur utilizat pentru diagnostic este testul deprivării de apă, care însă are specificitate redusă și în unele cazuri rezultatele pot fi neconcludente, în special în formele de diabet insipid central și polidipsie psihogenă.

Material și metode

Această lucrare ilustrează eficiența unei noi metode de diagnostic bazată pe dozarea copeptinei, pentru a diferenția cu exactitate formele parțiale de diabet insipid și polidipsia psihogenă.

Hormonul vasopresinei este sintetizat sub formă de pre-pro-vasopresină, suferind clivaj enzimatic secvențial, rezultând în final producția echimolară de vasopresină antidiuretică activă și copeptină. Datorită stabilității moleculare mai bune și a perioadei de repaus mai lungi, metoda de dozare a copeptinei este o nouă metodă de diagnostic pentru sindromul poliuro-polidipsic.

Concluzii

Aceste două entități patologice, diabetul insipid central și polidipsia psihogenă, implică principii de tratament diferite cu efecte opuse și cu potențial de severitate dacă Desmopresina sintetică este administrată la pacienții care suferă de polidipsie psihogenă.

Cuvinte cheie: sindrom poliuro-polidipsic, diabet insipid, polidipsie psihogenă, copeptin

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro