["$2a$05$CcLcqXApHSQJxx3KnmNBuOgMtOmHw\/v2iZ.HbBOKuUgn.Ac9wQuWu","$2a$05$CcLcqXApHSQJxx3KnmNBuQ=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Neonatologie

Artrita septică neonatală – prezentare de caz

Sonia Tanăsescu1,  Tămășan Ionela1, Ciulpan Adrian1 , Pop Liviu1

1.Universitatea de Medicină și Farmacie V. Babeș Timișoara

 

Introducere:

               Artrita septică neonatala este definită ca o inflamație a membranei sinoviale cu revărsat purulent în capsula articulară secundara infecției bacteriene sau fungice.  Incidența bolii este de aproximativ 0,3 la 1000 de nașteri vii . Staphylococcus aureu  este cel mai frecvent agent patogen care cauzează artrita septică și se întâlnește la toate grupele de vârstă .       

                Datorită semnelor și simptomelor reduse, diagnosticul de artrită septică neonatală este întârziat ceea ce determină sechele importante până la deces.

Material și metodă:

               Autorii prezintă cazul unui nou-nascut de 22 zile care se prezintă în Clinica II Pediatrie cu febră 39-39,9 C, cianoză generalizată, agitație psiho-motorie marcată. La examenul obiectiv  se deceleză tahicardie 190batai/min, temperatura 39,2 C, leziuni pustuloase la nivelul feței, formațiune fluctuentă la nivelul feței dorsale a mâinii drepte, edem și indurație la nivelul coapsei drepte și limitarea mișcărilor la nivelul membrului inferior drept.   

               Investigațiile clinice releva leucocitoză 30.000/mm3 cu neutofilie, reactanții de faza acută cu valori mult crescute, prezența Staphylococcus aureu în hemocultură și lichidul articular .  

               Se instituie tratament cu antibioic iar la 4 zile de la debut s-a efectuat artrotomie și debridare in clinica de Chirurgie Pediatrica, urmată de imobilizarea șoldului.

Concluzii:

               In cazul artritei septice neonatale diagnosticul rapid și inițierea precoce a tratamentului medicamentos și chirurgical ,artrotomie și drenaj reduce riscul de deces și de apariție a sechelelor.

Cuvinte cheie: artrita, sepsa, nou-nascut

 

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro