["$2a$05$WRO9cTSrlKbWgKkfKoo.FOdKMgUx9g0upjDQq6xdIjjfAfueCkeXe","$2a$05$WRO9cTSrlKbWgKkfKoo.FQ=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Nefrologie

Metode alternative de diagnostic imagistic în infecțiile de tract urinar pe fond malformativ la copil

Ramona Stroescu, Mihai Gafencu, Gabriela Doroş

Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Louis Ţurcanu” Timişoara

Universitatea de Medicină şi farmacie “V.Babeş” Timişoara

Introducere: Imagistica abdominală a devenit în ultimii ani o metodă de explorare extrem de utilă şi accesibilă în patologia renală pediatrică .Tehnicile imagistice pentru evaluarea tractului urinar sunt: ecografia urinară, uretrocistografia micţională, scintigrafia renală şi, atunci cȃnd ecografia  evidenţiazӑ prezenţa unei malformaţii complexe, fӑrӑ a putea furniza informaţii anatomice, efectuarea Uro-RMN (cu contrast).  

Scopul lucrării: Este de a sublinia importanța efectuării imagistice precoce  în infecțiile de tract urinar cu rol de depistare a unor posibile patologii malformative. Acestea vor fi exemplificate cu cazuistica noastră, focusul fiind pe contribuția imagisticii în stabilirea unor diagnostice complexe ale patologiei renale.

Material si metodă: Vom prezenta 2 studii: unul efectuat tip screening ecografic pe o perioadă de 5 ani în Compartimentul de Neonatologie privind prevalența malformațiilor renale la nou născuți fără simptomatologie renalӑ; celӑlalt studiu efectuat pe o perioadă de 2 ani la copiii internați cu diagnostic de infecție urinarӑ în vederea depistării malformațiilor renale.  Vor fi prezentate un număr de cazuri de malformații renale nediagnosticate la timp si complicațiile apӑrute.

Rezultate: Rezultatele celor 2 studii au corespuns cu cele publicate în literatura de specialitate. Prevalența malformațiilor renale a fost de 20%, dintre care doar 4% au necesitat atitudine terapeutică. În ceea ce priveşte prevalența patologiei malformative renale la copiii internați cu infecție de tract urinar, aceasta a fost de 15.4%.

Concluzii: Majoritatea pacienților cu VUR (reflux vezico-ureteral) sunt diagnosticați după o infectie de tract urinar (ITU) febrilă. Se recomandă efectuarea unei cistografii micționale după primul epsiod ITU febril pentru toți copiii din grupa de vârstă 2-24 luni. Screeningul  se va face de asemenea copiilor cu risc crescut pentru VUR : rudele de gradul întâi ale copiilor cu VUR, urmașii părinților cu VUR, copiii cu disfuncție vezicalǎ, cu hidronefroză prenatală , dar și cei cu displazie multichisticǎ unilateralǎ. În explorarea VUR si a consecințelor acestuia asupra parenchimului renal,  investigațiile sunt complementare, au rol în stabilirea cât mai precisă a gradului VUR,  a posibilei malformaţii reno-urinare asociate cu scopul  luării unei decizii terapeutice optime.

 

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro