["$2a$05$uYwRGFO0cWYvJoRcVLBGxu7Ycgf3bXonnzTer9AYoUmtxYFouew7.","$2a$05$uYwRGFO0cWYvJoRcVLBGxw=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Gastroenterologie-Nutriție

Tulburări gastrice de ritm la pacienții cu cetoacidoză diabetică – serie de cazuri

Ieșanu Mara-Ioana1,2, Ioan Andreea1, Boboc Cătălin1,  Boboc Anca Andreea1, Novac Carmen1,2, Anghel Mălina1, Vărzaru Ramona1, Stoicescu Mihai-Mirel1,2, Galoș Felicia1,2 

1Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie”, București

2 Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București

Introducere: Cetoacidoza diabetică (CAD) este una dintre cele mai frecvente complicații acute ale diabetului zaharat de tip 1 (DZ1), întâlnit în populația pediatrică. Majoritatea pacienților care prezintă CAD au tulburări dispeptice, precum greață, vărsături și dureri abdominale. Aceste simptome pot fi cauzate de tulburări gastrice de ritm, care au drept consecință gastropareza.  

Electrogastrografia (EGG) este un instrument promițător și inovator utilizat pentru studierea activității electrice gastrice. Un ritm normal de 3 cicluri pe minut determinat de celulele interstițiale Cajal poate fi înlocuit de aritmii precum bradi/tahigastrie sau mixte, care pot fi asociate cu simptome dispeptice.

Cu toate acestea, puține studii au corelat CAD și prevalența aritmiilor gastrice în aceste cazuri.

Materiale și metode: În vederea asocierii dintre CAD și aritmiile gastrice, o serie de 3 pacienți care s-au prezentat în clinica noastră cu CAD, complicație a DZ1, a fost evaluată electrogastrografic și metabolic.

Rezultate: Pacient 1, 13 ani, cunoscut cu DZ1 de 4 ani, se prezintă pentru vărsături cu debut de 24 ore, la care asociază dificultăți respiratorii, cu decelarea glicemie=570 mg/dl, pH=6.9, HCO3=6 mmol/l, EB=-25.6 mmol/l, HbA1c=14.4%, cu tahigastrie evidențiată de EGG.

Pacient 2, 6 ani, se prezintă pentru vărsături cu debut din cursul zilei și dispnee, cu decelarea glicemie=380 mg/dl, pH=7.06, HCO3=2.9 mmol/l, EB=-25 mmol/l, HbA1c=11.7%, cu aritmie mixtă evidențiată de EGG.

Pacient 3, 8 ani, se prezintă pentru epigastralgii cu debut de 3 zile, la care asociază dispnee, cu decelarea glicemie=340 mg/dl, pH=6.97, HCO3=2.9 mmol/l, EB=-28.5 mmol/l, HbA1c=11.8%, cu tahigastrie evidențiată pe EGG.

Concluzie: Această serie de cazuri evidențiază incidența crescută a aritmiilor gastrice la pacienții cu CAD, EGG fiind o metodă utilă și inovativă de a-i identifica. Spre deosebire de pacienții cunoscuți cu DZ1, la care neuropatia diabetică poate fi o cauză, la debut, aritmiile gastrice prezintă un mecanism încă incompletat elucidat. Unele dintre etiologiile propuse includ afectarea neuronilor enterici sau a celulelor interstițiale Cajal, eliberarea postprandială de glucagon și polipeptid pancreatic și chiar toxicitatea glucozei în sine. Studii viitoare sunt necesare pentru a elucida influența diverșilor parametri metabolici asupra instalării aritmiilor gastrice în CAD.

Cuvinte cheie: diabet zaharat tip 1, cetoacidoză diabetic, electrogastrografie, aritmie gastrică.

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro