["$2a$05$cdYU2.aBedvKs96aeOFQOuLiAXOi2NOLvNxrK2kNX1rIivxtHs2hK","$2a$05$cdYU2.aBedvKs96aeOFQOw=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Hemato-Oncologie

Tratamentul kinetoterapeutic al copiilor cu hemofilie

Dorina Agachi1, Valentin Ţurea2, Galina Esanu3, Maria Mihalachi-Anghel4

1,2,3,4 USMF „Nicolae Testemițanu”, Chișinău

1,2,3,4 IMSP Institutul Mamei și Copilului, Chișinău

Introducere

Cel mai caracteristic simptom al hemofiliei este hermatrozela. Frecvent sunt afectate articulaţiile genunchilor, coatelor şi gleznelor. O sângerare intraarticulară izolată este lipsită de semnificație patologică majoră, dar prin caracterul repetitiv antrenează leziuni ireversibile ale structurilor articulare: ale sinovialei, ințial acute, apoi cronice cu efecte degenerative asupra cartilajului articular si distructive asupra tesutului osos subcondral. Sinovita cronică are capacități distructive articulare: la copiii în curs de creștere poate determina hipertrofie osoasă cu alterări ale conturului scheletal, astfel au consecințe funcționale: instabilitate crescută, mobilitate redusă până la anchiloză totală. Artropatia cronică în formele severe de boală afectează 30-90% dintre copii. Deasemenea sunt depistate afectări ale oaselor în formă de hematoame osificate subperiostale, chisturi şi pseudotumori. Deseori, evoluţia hematoamelor intratisulare este însoţită de compresia muşchilor, nervilor, vaselor sanguine, care se manifestă prin paralizii, contracturi, dureri.

Scopul lucrării:

Impulsionarea cercetării în vederea găsirii unor modalități noi de recuperare la copiii cu hemofilie și construirea unor relații între ei pentru o integrare mai armonioasă in viața socială.

 

Materiale și metode:

Subiecţi implicaţi in studiu:

  1. Copii cu diagnosticul de hemofilie
  2. Varsta de la 0-18 ani
  3. Prezenţa acordului informat de la părinţii copiilor incluşi în cercetare

Rezultate:

Sub supraveghere medicală au fost efectuate exerciţii speciale de stabilitate, întărire, creştere a mobilităţii gleznelor, genunchilor, şoldului şi coatelor- toate acestea contribuind direct la prevenirea anchilozelor ca urmare a fibrozării ţesuturilor intrarticulare post hemartroză – deci bolnavii de hemofilie pot participa la numeroase activităţi, chiar şi sportive.

 Au fost elaborate Programele de gimnastică medicală pentru bolnavii de hemofilie ce cuprind exerciţii şi tehnici specifice. Exerciţiile de recuperare se pot începe deîndată ce durerea a dispărut.

 

CONCLUZII

  1. Tratamentul ortopedic nesângerând este o alternativă in  managementul redorilor articulare în flexie la pacienţii cu artropatie hemofilică. Tratamentul este bine suportat, nu antrenează complicaţii majore, creaza beneficiu functional.
  2. Criteriile de baza în kinetoterapia aplicată acestei categorii de pacienţi sunt: intensitatea, dozarea şi repetările mult reduse în comparaţie cu recuperarea oricăror altor boli sau traume, chiar dacă nu se obţine creşterea mobilităţii articulare şi a forţei musculare la parametri doriţi prioritar se conduce de principiul “A nu face mai rău”.
  3. Terapia ocupaţională – ergoterapia este o metodă de reeducare activă care completează kinetoterapia folosind diverse activităţi adaptate la tipul de deficienţe motorii ale individului cu scop recreativ şi terapeutic.
  4. Aplicînd terapiile de recuperare se preîntîmpina instalarea depresiei în care se fixează bolnavul spitalizat pe perioade mai lungi, activîndu-i interesul pentru diverse mişcări utile şi contribuind astfel la readaptarea funcţională la efort.

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro