["$2a$05$QbIvoqum2aEPD.lc7CggsupTYawfmN08TRRLHhiSN1yDKFWA4MGhi","$2a$05$QbIvoqum2aEPD.lc7Cggsw=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Chirurgie pediatrica

Managementul laparoscopic al unei paciente cu sindrom de ligament arcuat median

Gabriel Drăgan1,2, Maria Popescu1,2, Alina Oprescu3

1Secția de Chirurgie Pediatrică, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”

2Universitatea ”Titu Maiorescu” – Facultatea de Medicină

3Compartimentul de Cardiologie Pediatrică, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”

Introducere Sindromul de Ligament Arcuat Median (MALS), de asemenea cunoscut ca sindrom Dunbar, este o patologie rar întâlnită cauzată de stenoza extrinsecă a trunchiului celiac. Simptomatologia este dominată de dureri abdominale cronice, vărsături și scădere în greutate.

Prezentare caz O pacientă în vârstă de 16 ani se internează în Clinica de Gastroenterologie pentru dureri abdominale cronice însoțite de vărsături, simptomatologie debutată de aproximativ 1 an. Se efectuează endoscopie digestivă superioară care stabilește diagnosticul de gastrită cu Helicobacter pylori. Evaluarea cardiologică de rutină relevă stenoză severă de trunchi celiac, confirmată ulterior de angioCT, stabilindu-se astfel diagnosticul de MALS. Având în vedere persistența simptomatologiei după tratamentul corespunzător al gastritei se decide intervenția chirurgicală și secționarea fibrelor ligamentului arcuat median și neuroliza plexului celiac prin abord laparoscopic. La 6 luni postoperator evoluția este favorabilă, cu remiterea simptomatologiei, însă cu apariția diareei cronice ca o complicație a neurolizei de plex celiac.

Concluzii MALS este o patologie rară care trebuie luată în considerare la pacienții cu dureri abdominale cronice. Secționarea laparoscopică a ligamentului arcuat median și neuroliza plexului celiac sunt metoda de elecție pentru managementul MALS, reprezentând o tehnică minim-invazivă sigură și eficientă.

Cuvinte cheie sindrom ligament arcuat median, MALS, laparoscopie

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro