["$2a$05$FUp\/gobYms6vt5FA\/rojHOGqML06CsDxiieCZvV5S8gWFzz40.78W","$2a$05$FUp\/gobYms6vt5FA\/rojHQ=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Vaccinuri

Particularități clinice în infecția cu SARS-CoV-2 la adolescenți

Anca Cristina Drăgănescu1, Victor Daniel Miron2, Anuța Bilașco1, Oana Săndulescu1,2

1Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, București

2Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, București

Încă de la raportarea primelor serii de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, a devenit evident faptul că acest virus afectează disproporționat diferitele grupe de vârstă, determinând morbiditatea și mortalitatea cea mai mare la pacienții vârstnici și cei tarați, și rate mai mari de infecție asimptomatică sau subclinică la copii și adolescenți.

Pentru orice patologie nouă, este foarte importantă obiectivarea diferitelor forme de boală și identificarea principalelor grupe de risc pentru formele severe de boală și, respectiv, pentru deces. Cu toate acestea, în context pandemic, devine esențială totodată identificarea principalelor grupuri populaționale implicate în transmiterea infecției, astfel încât să se poată lua măsuri epidemiologice specifice pentru limitarea progresiei pandemiei.

Conform datelor din literatura de specialitate, adolescenții pot deveni vectori eficienți pentru transmiterea infecției, cu precădere în situația în care dezvoltă o formă subclinică/asimptomatică de infecție. Este astfel extrem de important faptul că adolescenții au fost incluși recent în rândul grupurilor cu acces la vaccinarea COVID-19, odată cu coborârea limitei inferioare a vârstei de vaccinare, urmare a comunicării oficiale către autorități a datelor derivate din studiile clinice cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinării la adolescenții cu vârste începând de la 12 ani.

Una dintre principalele măsuri de sănătate publică la momentul de față are ca obiectiv obținerea unei acoperiri vaccinale bune pentru COVID-19 atât în rândul adolescenților, cât și în rândul adulților, fiind totodată așteptate și datele din studii clinice cu privire la eficacitatea și siguranța vaccinării COVID-19 la populația pediatrică.

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro