["$2a$05$.QAf6O1MpoP1gc0O2SX4He8ebJOpdIAP8HsDAvt9690lmrK6hXuhO","$2a$05$.QAf6O1MpoP1gc0O2SX4Hg=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Urgențe pediatrice majore

Actualități în tratamentul intoxicațiilor acute prin mijloace de terapie extracorporeală

Coriolan Ulmeanu, Dora Boghitoiu , Viorela Nitescu

Prezentator Coriolan Ulmeanu

 Centrul Antitoxic Pediatric SCUC "Grigore Alexandrescu", UMF "Carol Davila" , Bucuresti  

Intoxicatiile acute se pot defini ca absorbtia unei cantitati anormale si periculoase pentru sanatate a unui produs de origine biologica (ex. ciuperci), chimica (ex. caustice) sau farmaceutice (ex. medicamente). Aceasta definitie exclude reactiile adverse si reactiile alergice.

Intoxicatia este grava daca o cantitate potential letala a fost absorbita, daca pacientul este instabil si vindecarea se face cu sechele mai ales neurologice.

In afara metodelor clasice de eliminare a toxicelor, mai multe metode permit eliminarea produsului pe cale exogena : hemodializa, hemoperfuzia, hemofiltrarea etc. Fiecare metoda de epurare extrarenala are avantaje, inconveniente, dar si complicatii.

Hemodializa este o metoda spectaculoasa de terapie in : intoxicatiile severe cu salicilati cu insuficienta renala severa si acidoza metabolica importanta necorectata prin bicarbonat, intoxicatiile cu etilenglicol si acidoza metabolica severa necorectata cu bicarbonat si asociata cu insuficienta renala acuta, intoxicatia cu metanol asociata cu insuficienta renala acuta si acidoza metabolica severa si intoxicatia cu litiu.

Hemoperfuzia pe coloana de carbune activat este folosita in tratamentul  intoxicatiilor severe cu carbamazepina sau intoxicatiilor grave cu teofilina.

Exista si posibilitatea de dializa prelungita, continua care se deruleaza mai incet si are si o anticoagulare speciala. Cele mai bune rezultate au fost obtinute in intoxicatiile cu alcooluri toxice : etilenglicol si metanol, unde aceasta varianta se poate continua ex. 72 ore.

Aceeasi varianta poate fi folosita si in intoxicatiile cu ciuperci in momentul aparitiei sindromului hepatorenal.

In ultimii ani metodele de suport ale functiei cardiorespiratorii, cum ar fi ECMO (extracorporeal membrane oxigenation) au fost utilizate la pacienti intoxicati care au grave afectari pulmonare si cardiace. ECMO este o interventie critica pentru managementul pacientilor cu instabilitate hemodinamica persistenta (ex. hipotensiune refractara, hipoperfuzie prelungita).

ECMO au fost utilizate in intoxicatiile cu antidepresoare triciclice, intoxicatii cu hidrocarburi, propranolol si paraquat. Sunt reevaluate rezultatele bune obtinute si in intoxicatiile cu cocaina, barbiturice, fosfura de aluminiu, monoxid de carbon si blocanti ai canalelor de calciu de tip diltiazem.

MARS (molecular adsorbents recirculating system variant MARS sau PROMETHEUS) este o dializa pe albumina umana aplicata din 2010 in intoxicatiile grave cu teofilina, fenitoin, acid valproic, dar si pentru insuficienta hepatica din intoxicatiile cu ciuperci, dar nu pentru eliminarea amatoxinelor, ci pentru tratamentul sindromului hepatorenal.

Prezentarea pe care o facem in cadrul Congresului de Pediatrie are ca scop de a sublinia necesitatea ca cel putin 4 centre antitoxice regionale : Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara sa aiba dotarea si specialisti instruiti pentru a putea folosi eficient aceste noi mijloace de epurare a toxicelor

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro