["$2a$05$GWb1lF9Q4qoYiu7jEx5kYeZ2ZuaKlzLNDpq7keeNtzzMtS9qo8D6S","$2a$05$GWb1lF9Q4qoYiu7jEx5kYg=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Chirurgie pediatrica

Diagnosticul apendicitei la copil - particularități și capcane

Spataru Radu-Iulian1,2, Iozsa Dan Alexandru1,2, Ivanov Monica1, Ionescu Sebastian1,2,

  1. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “M.S. Curie”, București
  2. Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București

Apendicita este cea mai frecventă cauză chirurgicală de durere abdominală a copilului. Se remarca o mare varietate a tabloului clinic, în funcție de vârstă, constituția pacientului sau în contextul asocierii cu alte malformații congenitale. Desi in cele mai multe situatii apendicita este un eveniment acut, o entitate greu de diagnosticat o reprezinta apendicita cronica.  Tabloul clinic al apendicitei la copil poate mima un numar considerabil de alte afectiuni cu sau fara solutie chirurgicala.

Lucrarea isi propune sa puna in lumina dificultatile si capcanele diagnosticului acestei, atat de frecvent intalnite afectiuni la copil si sa treaca in revista elementele de sprijin, in demersul diagnostic, avand ca suport atat practica Clinicii de Chirurgie Pediatrica a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „M.S,Curie” din Bucuresti, cat si literatura de specialitate.

Sunt trecute in revista afectiunile care mimeaza diagnosticul de apendicita acuta, din care amintim pielonefrita acută, limfadenita mezenterică, pneumonia, chistul ovarian sau ulcerul duodenal, boala Crohn la debut etc, precum si elementele de sprijin, utile pentru un diagnostic corect.

În pofida frecvenței acesteia, procentul de apendicectomii negative prezentat, în literatura de specialitate, variază pe o scară largă și pare a fi în strânsă legătură cu statutul socio-economic și cultural al mediului medical la care se raportează studiile. Experiența activității în camera de gardă ne arată totodată că  există o rată foarte mare de prezentări fals pozitive, avand ca diagnostic prezumtiv apendicita acută, venite, atât din centre medicale primare sau secundare, cât și din partea aparținătorilor pacienților.

Totodată, diagnosticul și indicatorii ultrasonografici din apendicita acuta rămân discutabili prioritate având experiența examinatorului, mai ales in cazul variantelor  anatomice și a afecțiunilor coexistente. Examinarea CT nu este mereu accesibilă și fezabilă, diagnosticul rămânând în cotinuare, în primul rând, clinic.

O mai bună înțelegere a anatomiei chirurgicale locale, a fiziologiei durerii viscerale sau somatice, iradiate sau referite, precum și a evoluției fiziopatologice în apendicita acută ar putea reduce rata apendicectomiilor negative. Totodată, evoluția antibioterapiei și a tehnicilor chirurgicale fac din apendicită o afecțiune al carui diagnoostic se poate baza doar pe o evaluare în dinamică, și cu o rată a complicațiilor semnificativa, indiferent de stadiul în care se intervine chirurgical.

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro