["$2a$05$9.Eg54zCw2DP9lVpl8Ab1ubc5K0Dr6fFNegCcH9FRCcEKbb7fmKUG","$2a$05$9.Eg54zCw2DP9lVpl8Ab1w=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Dermatologie pediatrica

Leziunile pigmentare ale pacientului pediatric: diagnostic și management terapeutic

Miulescu Raluca-Gabriela1,2, Costescu Monica1,3, Coman Oana-Andreia1, Șandru Florica1,4, Popa Adelina1,4, Păcurar Daniela1,5

1 Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti

2 Spitalul Orăşenesc Vălenii de Munte, Prahova

3 Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş, Bucureşti

4 Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, Bucureşti

5 Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Bucureşti

  Introducere

  Leziunile pigmentare sunt prezente frecvent la pacientul pediatric. Datorită acestui fapt, este important să le recunoștem, să le diagnosticăm corect, și să realizăm urmărirea lor, acolo unde este cazul.

   Material si metode

  În primul rând, este necesar să stabilim momentul dezvoltării acestora: congenital (cum ar fi nevii congenitali, pete café-au-lait, melanocitoza dermală congenitală) sau pe parcursul vieții (lentigine, nev Becker, efelide). Totodată, este importantă o evaluare completă a pacientului pediatric, întrucat multe dintre leziuni pot reprezenta parte integrantă dintr-un sindrom, cum ar fi: sindrom Leopard, sindrom Tay, sindrom Peutz-Jeghers.

   O categorie vastă de leziuni pigmentare este formată din leziunile melanocitare. Acestea sunt cel mai frecvent dezvoltate în timpul copilăriei, însă pot fi prezente încă de la naștere. De cele mai multe ori, acestea sunt benigne, cum ar fi nevii pigmentari tipici. Totusi, având în vedere că melanomul poate apărea chiar și la copii, este important să realizăm un diagnostic de certitudine, dar și diferențial, mai ales în cazul nevilor pigmentari atipici/nevi Spitz. Un alt aspect pe care dorim să îl subliniem este că leziunile melanocitare au caracteristici dermatoscopice si histopatologice diferite la copil, față de adult. Tocmai de aceea, este necesară o echipă multi și pluridisciplinară în cazul acestor leziuni.

    Informațiile știinţifice prezentate în lucrare au fost extrase din literatura de specialitate, împartășind, totodată, și din experiența profesională.

   Concluzii

    In lucrarea de față, ne dorim să realizăm o sinteză a leziunilor pigmentare ale pacientului pediatric, structurând, astfel, atât diagnosticul pozitiv și diferențial, cât și managementul terapeutic, acolo unde se pretează. De asemenea, vom puncta și principalele aspecte privind follow-up-ul pe termen lung, conform ghidurilor în vigoare.

 

 

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro