["$2a$05$jnIyaYTunaHAV820TAAcA.J6IPLM7ZSjpv7XxiwqbvONPRn05FOqK","$2a$05$jnIyaYTunaHAV820TAAcAA=="] Congres Național de Pediatrie 2021 - Abstract

Al XV-lea
CONGRES NAȚIONAL DE PEDIATRIE
Eveniment ONSITE & ONLINE
Craiova, 15 – 18 septembrie 2021

Abstract

Chirurgie pediatrica

Hernia diafragmatică cu prezentare tardivă - serie de cazuri

Radu Bălănescu, Laura Bălănescu, Andreea Moga, Patricia Beznea

 

Spitalul Clinic de Urgenţă “Grigore Alexandrescu”, Bucureşti

Introducere:

Hernia diafragmatică cu prezentare tardivă reprezintă o formă rară de hernie diafragmatică congenitală, cu simptomatologie variată şi nespecifică, motiv pentru care diagnosticul prompt poate fi extrem de dificil. Scopul acestui studiu este de a identifica manifestările, în vederea stabilirii unui diagnostic corect în timp util, prevenind apariţia complicaţiilor, care pot fi imprevizibile şi uneori pun viaţa pacientului în pericol.

Materiale şi metode:

Au fost selectate cazuri de hernie diafragmatică cu prezentare tardivă in clinica noastră in perioada 2016-2020. Cazurile selectate au avut vârste peste o lună şi sub 18 ani. Diagnosticul a fost stabilit clinic si imagistic, pe baza radiografiei toracice şi a computer tomografiei.

Rezultate:

Pacienţii au avut vârste cuprinse între 8 luni şi 14 ani, dintre care 8 fete. Pacienţii s-au prezentat la unitatea de primiri urgenţe pentru dureri abdominale, vărsături, dispnee sau dureri precordiale. 3 cazuri asimptomatice au fost diagnosticate in alte centre. Ȋn toate cazurile s-a intervenit chirurgical. Abordul minim invaziv a fost ales în 4 din 9 cazuri. Tratamentul herniei diafragmatice s-a realizat prin sutura defectului diafragmatic. Ȋn 2 cazuri, având în vedere complicaţiile, a fost efectuată gastrectomie parţială. Evoluţia postoperatorie a fost favorabilă la 6 pacienti, un pacient a prezentat pleurezie postoperatorie şi a necesitat reintervenţie, iar in 2 cazuri a survenit stop cardiorespirator.

Concluzii:

Hernia diafragmatică, desi rară, trebuie inclusă in diagnosticul diferenţial al pacienţilor cu dispnee, dureri abdominale şi vărsături. Au fost descrise cazuri asimptomatice şi cu simptome uşoare, în care evoluţia a fost favorabilă şi cazuri acutizate, cu complicaţii şi evoluţie nefavorabilă. Aşadar, diagnosticul precoce rămâne cheia unui prognostic favorabil.

Cuvinte cheie: hernie diafragmatică, prezentare tardivă, tratament chirurgical, complicaţii

Contact information

Privacy Policy

Logos Consult SRL

CIF: RO16787440
+4 (072)251-0567
Mihaela Agaficioaie
info@congrespediatrie2021.ro